Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jeden malý pohyb

8:23 selektivní tón vysílačky hlasitě přerušuje klid dnešní služby, kterou sloužím jako záchranář v posádce RZP. Zároveň píská i kolegům lékařské posádky RV. Text na lístku s výjezdem, který zároveň vyjíždí z tiskárny je jasný „pád z výše ++“, muž, 66 let. 

To první plus znamená závažný mechanismus pádu, druhé indikuje závažný stav, ve kterém pacient je. Cítím jak mi srdce silněji buší, vyplavený adrenalin pracuje. I když práci dělám už dost let, podvědomému vzrušení a vyplavení adrenalinu se člověk neubrání. Tělo si pracuje po svém. Každá vteřina rozhoduje, běžíme do auta.

8:24 vyjíždíme. Jako první osobní auto s lékařem, za nimi my s kolegou ve „velkém“ autě – dodávce s krabicovou sanitní nástavbou. Venku je krásné ráno, i když je ještě chladno, sluníčko přes sklo auta hřeje. Pojedeme sotva minutu, místo nehody je pár ulic od našeho stanoviště.  Ani si nestihnu předepsat hlavičku záznamu o výjezdu jak obvykle, ale rovnou si natahuji rukavice. S kolegou řidičem upřesňujeme, co kdo z auta vezme. Poslední zatáčka, vjíždíme do dvora statku, u kterého na nás mávají. Smyk pneumatik zvedá oblak prachu.

8:25 mačkám na dotykovém displeji navigace status „místo“, čas se zaznamenává do záznamu o výjezdu a informace se v podobě piktogramu zobrazuje na monitoru dispečera. Beru výběhový kufr a s lékařem spěcháme k lidem gestikulujícím a mávajícím na nás pod schody na pavlač. Může být tak 6 metrů vysoká, pod ní na zemi kamenné plotny, schody jsou velice příkré. Na zemi klečí asi třicetiletá plačící žena, drží v polosedě staršího muže v bezvědomí a hladí ho po vlasech. Další starší žena, patrně pánova manželka a jedna malá holčička také pláčou. Muž zjevně nekrvácí, ale je bledý, promodralý. Nedýchá normálně, jen občas lapne po dechu a chrčivě vydechne. Ani nemůže, vzhledem k poloze, ve které je, má pravděpodobně uzavřené dýchací cesty. Rodina se rozestupuje a dělá nám místo. Opatrně muže pokládáme na zem, lékař si kleká za jeho hlavu a zažitým pohybem mu uvolňuje dýchací cesty. Okamžitý nádech. Po pár vteřinách druhý, třetí. Muž pohne víčky a vytřeštěně otevírá oči. Nechápe co se děje, kde je, co tam děláme my. Kolega řidič zastiňuje tělem slunce, aby pánovi nezářilo přímo do očí. Žena mezitím s pláčem líčí, že tatínek šel na půdu pro hadici na zalévání, těsně nad schody o ní zakopl a zřítil se se schodů. Vůbec nevěděla, co má dělat. Někdo zavolal záchranku.

Uklidňujeme pacienta, dceru i ostatní členy rodiny. Nasazujeme pánovi tuhý krční límec, preventivní imobilizaci krční páteře, a lékař ho zevrubně vyšetřuje. Bolí ho hlava a na nic, co se mu stalo, si nepamatuje. Při prohlídce lékař nenachází žádnou známku úrazu. Přesto, kvůli závažnému mechanismu pádu, který prodělal, pána důkladně zajišťujeme. Napichuji mu dvě nitrožilní kanyly, do kterých podáváme infuze a ukládáme ho vakuové matrace. Ta po odsátí vytvoří dokonalou dlahu kolem celého těla.

Cítím, jak i moje počáteční napětí ustupuje a rozplývá se při provádění nacvičených úkonů. Nakládáme pána ve vakuové matraci na nosítka a dáváme ho do sanitky. Lékař vypisuje dokumentaci, pacienta budeme do nemocnice transportovat sami bez jeho doprovodu. Volám na dispečink, aby nás avizovali v traumacentru. Kolega dispečer se ptá na informace, které po němu budou v nemocnici chtít a zajímá se, jak to vypadalo na místě. S volajícími byla prý velice obtížná komunikace. Neustále křičeli ať už přijedeme a kde jsme.  I když se snažili jim poradit co dělat, nebylo možné se prosadit.

Rád bych rodině řekl, že dispečerky a dispečeři nejen že posílají sanitky, ale mohou také poradit co dělat než sanitka přijede. V tomto případě stačilo nechat pána ležet na zádech a mírně mu zaklonit hlavu, aby měl uvolněné dýchací cesty. Než to domyslím, slyším zvenku sanitky lékaře, jak rodině říká: „…když je v bezvědomí a nedýchá, může mu tenhle nepatrný pohyb zachránit život“.

8:32 odjíždíme do nemocnice, budeme tam za 15 minut.

Pán měl nakonec „jen“ otřes mozku a po dvoudenní hospitalizaci ho propustili domů. Dočasná ztráta vědomí a neschopnost udržet volné dýchací cesty ho ale málem stála život. Kdybychom to neměli tak blízko, mohl být klidně mrtvý. Jak tenká hranice je mezi životem a smrtí - jeden malý pohyb.

Hezké jaro!

Autor: Jan Bradna | pondělí 13.4.2015 5:03 | karma článku: 32,58 | přečteno: 4297x
  • Další články autora

Jan Bradna

Žena po napadení, pozor klouže to!

Krátké a nekonkrétní sdělení ve vysílačce spolu s výjezdem obou vozů, lékařského i záchranářského. Buď na tom žena není dobře, nebo nemá dispečink k dispozici bližší, relevantní informace.

2.3.2016 v 5:20 | Karma: 33,69 | Přečteno: 3993x | Diskuse| Ostatní

Jan Bradna

Rande se smrtí

Být záchranářem na „malém“ doktorském autě v setkávacím systému rendez-vous záchranné služby má svá specifika.

15.6.2015 v 6:32 | Karma: 37,72 | Přečteno: 5520x | Diskuse| Ostatní

Jan Bradna

Kryštof - pomoc z nebe

Mám spolu se šesti kolegy noční službu na dispečinku. Od centralizace operačního řízení před několika lety máme na starosti provoz záchranné služby v celém kraji.

12.5.2015 v 6:30 | Karma: 39,04 | Přečteno: 4146x | Diskuse| Ostatní

Jan Bradna

Dopravní nehoda, podrobnosti nemáme

Stojím před oddělením Emergency u otevřené sanitky, dýchám svěží vlhký vzduch vonící právě skončenou bouřkou a nechce se mi začít uklízet spoušť, kterou jsme v autě zanechali.

27.4.2015 v 6:09 | Karma: 35,45 | Přečteno: 3802x | Diskuse| Ostatní

Jan Bradna

Je to tak jednoduché

Dneska je jaro, jak má být, slunce září a sníh úplně zmizel. Od začátku služby v 6:45 byl poměrně klid, vyjeli jsme zatím ke dvěma pacientům. Krátce po třetí odpoledne přichází výzva: bolesti na hrudi, muž, 60 let.

27.3.2015 v 5:00 | Karma: 34,66 | Přečteno: 3470x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 10362x
Je mi sedmatřicet, vzděláním jsem všeobecná sestra a zdravotnický záchranář. Později jsem vystudoval zdravotnický management. Pracuji patnáctým rokem v intenzivní péči a urgentní medicíně, nejdřív jako sestra na JIP na Homolce, pak u záchranky, v Newcastlu ve Walk-in Centre jako Nurse Practitioner, po návratu domů zase u záchranky a ve vlastní firmě Life Support.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy